Står du overfor at skulle vælge en ny cykel? Der er mange ting, du skal tage højde for, når du vælger cykel. I denne guide vil vi hjælpe dig med at komme et skridt nærmere på valg af den rigtige cykel.

Når du skal vælge den rette cykel for dig, er der en række faktorer, du bør tage stilling til. Nedenfor kan du læse om de forskellige stel, geartyper, bremser, cykelstørrelser og cykeltyper.

HVILKET FORMÅL SKAL DIN CYKEL UDFYLDE?

Når du skal vælge en cykel, er det vigtigt, at du vælger den, der passer til dit formål. Overvej gerne disse ting for at afgrænse forskellige typer af cykler og tilbehør:

  • Skal du bruge cyklen som transportmiddel eller til motion?
  • Hvor langt skal du cykle og på hvilket underlag?
  • Skal du kunne transportere ting (som eksempelvis indkøbsposer) eller er det nok med en taske på ryggen?

HVILKET STELMATERIALE SKAL CYKLEN HAVE?

Når det kommer til valg af cykel, er det også vigtigt, at du overvejer hvilket stelmateriale, der vil være ideelt for dig. Der findes forskellige stel, som du kan vælge imellem.

Du kan finde 3 forskellige typer af stel til en cykel:

  1. Stål
  2. Aluminium
  3. Carbon

Stål er lidt tungere end de andre to og kræver også mere vedligeholdelse for at undgå rust. Tilgengæld er cyklerne ofte billigere. Aluminium er lettere og kræver ingen vedligeholdelse, men koster oftest mere. Er du til luksusvaren, skal du gå med en cykel i carbon.

HVILKE OG HVOR MANGE GEAR SKAL CYKLEN HAVE?

Når du vælger cykel, skal du selvfølgelig også overveje, hvilken type gear du gerne vil have. Du kan både vælge indvendige og udvendige gear, og så findes der modeller, der har fra 3 gear og op til 27.

Er det vigtigt for dig med mange gear, eller foretrækker du få? Skal cyklen bruges til hverdag, kan de indvendige gear nemt klare jobbet. Skal du dog bruge cyklen mere professionelt, kan det være en fordel at vælge udvendige gear.

UDVENDIGE GEAR

Udvendige gear har typisk flere gear at vælge imellem. Afstanden mellem gearerne er mindre end ved de indvendige, hvilket gør gearskiftet lettere. Udvendige gear skiftes ved, at man flytter kæden mellem nogle tandhjul, der har forskellige størrelser, og som sidder synligt på din cykel.

Gearskiftet er hurtigt, hvilket betyder, at dette type gear ofte bliver brugt på racercykler og mountainbikes. Udvendige gear har dog den ulempe, at de kræver mere vedligeholdelse, regelmæssig rengøring og justering.

INDVENDIGE GEAR

De indvendige gear har ry for at være lettere at skifte end de udvendige, og derfor føler mange sig mere trygge ved de indvendige gear. De indvendige gear findes på langt de fleste cykler, som bruges til hverdag.

HVILKEN SLAGS BREMSER TIL CYKLEN?

Bremser til cyklen er et stort emne, der hurtigt kan blive enormt teknisk. Derfor har vi lavet en guide til dig, der gerne vil læse mere om v-bremse, fodbremse, skivebremse og rullebremse. Læs guiden om hvordan du vælger den rigtige bremse til din cykel lige her.

 HVILKEN STØRRELSE CYKEL SKAL JEG VÆLGE?

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at du vælger en cykel i den rigtige størrelse, så den passer til dig.

Du kan nemt selv finde den rigtige cykelstørrelse ved at måle indersiden af dit ben – altså din skridtlængde. Skridtlængden fortæller, hvad dit stel cirka skal måle, og dermed hvad den korrekte stelstørrelse på cyklen er for dig.

Du kan også gange din skridtlængde med 0,62 for et cirka resultat på stelstørrelsen: 

0,62 x skridtlængde = stelstørrelse

 CYKEL STØRRELSE GUIDE

Du skal være opmærksom på, at oversigten herunder ikke er en facitliste, men blot er vejledende ud fra årets sortiment og generelle tommelfingerregler. Vær opmærksom på, at regulering af sadlen også vil give fleksibilitet på nogle cm.

For selv om to personer har samme højde eller alder, betyder det ikke altid, at de skal have samme cykelstørrelse. Andre faktorer som overkroppens bygning, skridtlængde og sadelhøjde har også indflydelse.

Du er altid velkommen til at komme ind i butikken og få Bilkas personale til at hjælpe med at afprøve kørestillingen på de cykler, du er interesseret i. På den måde er du sikker på, at du får den helt rigtige størrelse cykel.

CYKELTYPER

Der findes selvfølgelig en række forskellige typer og modeller af cykler. Når du har afgrænset dine behov, kan du begynde at kigge på, hvilken model der passer til dine behov. På den måde kan du nemmere vælge den cykel, der passer til dig.

CITYBIKES

Citybiken er traditionelt designet til at blive brugt i byen som dagligt transport mellem hjem og dagens gøremål. Cyklen er generelt designet med en lettere oprejst siddestilling og en komfortabel sadel, så man sidder behageligt og afslappet på cyklen.

Denne cykeltype er perfekt til dig, der ikke skal ud på meget lange eller hårdre ture, men som ønsker at benytte cyklen som transport i hverdagen. Citybikes laves med 3 forskellige bremse typer: rullebremse, fodbremse, og v-bremse.

RACERCYKLER

Racercykler fremstilles generelt med en lavere vægt end andre cykler, hvilket gør dem effektive, hvis du skal cykle hurtigt. Cyklerne fremstilles med to forskellige typer af styr: det traditionelle racerstyr med drop og et fladt styr som omtales som en flat-bar racer.

Racercykler er designet til at skulle bruges på asfalt og til længere køreture eller træning. Cyklerne kommer med smalle dæk, som sikrer en minimal rullemodstand, der gør cyklerne hurtige.

 

MOUNTAINBIKES (MTB)

Mountainbikes, også kendt som MTB, er cykler, der generelt er designet til at køre i skov og terræn. I dag bruges cyklerne dog også som almindelig transport fra A til B.

Som udgangspunkt er der to typer mountainbikes:

  1. Hardtail, som er udstyret med fjedergaffel og brede dæk i enten 26, 27,5 eller 29” dæk som giver god komfort, da den store volumen er vibrationsdæmpende.
  2. Fullsuspension, som er en gruppe af mountainbikes, der er udstyret med affjedring i både forgaffel og bagstel, som er perfekt til mountainbike-entusiasten.

HYBRIDCYKLER

En hybridcykel kombinerer den lækre komfort fra en citybike med en fremkommelighed fra en mountainbike. Denne type cykel bliver mere populær, da mange leder efter en komfortabel cykel i hverdagen.

Hybridcyklerne er designet og produceret til brug i dagligdagen, men giver dig samtidig mulighed for ture i skoven, på stranden eller på grusstierne. Derfor kommer de med grovere dæk end de normale citybikes.

SHOPPER CYKLER

Shopper cykler er kendetegnet ved en meget oprejst siddestilling, brede komfortable sadler og et design, der generelt kombinerer komfort og det praktiske.

Cyklen betegnes også som en “bedstemorcykel” og er ofte udstyret med en frontkurv og bagagebære, så den er let at få læsset dagligvarer, tasker og andet op på.

EL-CYKLER

Elcykler bliver mere og mere populære. De smarte cykler lader dig rejse langt uden alt for meget slid og slæb. Er du på udkig efter en elcykel, så har vi lavet forskellige guides om hvad du skal vide om elcykler og hvordan du vælger en, der passer til dig. Du kan læse de forskellige guides her på Bilka.dk.